Pentukoulussa!
Postauksen kaikki kuvat (c) Eemi Koskela
Tänään tiistaina oli pentukoulun ensimmäinen tapaamiskerta, ja tämä olikin vielä ilman koiria vietetty "teoriatunti" joka pidettiin Vietti & Vaiston tiloissa. Samana päivänä aiemmin Eemi kävi tapaamassa Hupia ja napsi siitä pihalla aika liudan kuvia, joita käytän tämän postauksen kuvamateriaalina. :)
Pentukoulun ohjaajaja Jonna aloitti kurssin teoriaosuuden kertomalla kahdesta eri oppimisteoriasta: klassisesta ja instrumentaalisesta.
Klassinen oppimisteoria nojaa siihen, että koiralle jää muistijälkiä sen kokemista asioista, ja näin koira ehdollistuu odottamaan tietyissä tilanteissa tietynlaista käytöstä (sellaista mitä on siis tapahtunut samanlaisessa tilanteessa ennenkin). Koira saattaa esimerkiksi innostua jo nähdessään ihmisen vetävän takkia päälleen, jos tuo takki on ollut aina päällä ulkoilulenkeillä ja koira on oppinut takin päällevetämisen tarkoittavan, että nyt lähdetään ulos. Tällaisia positiivisia mielleyhtymiä voi hyvin käyttää koulutuksessa hyödyksi, ja nostaa niillä koiran innostuneisuutta. Koulutukseen Jonna suositteli ottamaan esimerkiksi aina saman repun mukaan (jossa namit, lelut, vesikuppi ja vesipullo tms), jotta koira pikkuhiljaa yhdistää sen koulutukseen ja saattaa hyvinkin innostua jo kotona kun reppu otetaan esille, että jes nyt lähdetään treeniin!
Instrumentaalinen oppimisteoria on nimensä mukaisesti välineellisen oppimisen teoria. Klassisin esimerkki välineellisestä oppimisesta on Pavlovin koirakokeet, joissa koira ehdollistuu yhdistämään tietyn äänen ruokakupin saapumiseen, ja lopulta pelkkä ääni (välineenä) saa koiran erittämään sylkeä vaikka ruokakuppia ei näkyisikään. Koiran koulutuksessa eniten käytetyt "välineet" ovat
palkkaus (nami, leikkihetki) ja
pakote (tai jopa rankaisu) (nykäisy hihnasta, selän kääntäminen koiraa päin tms.).
Palkkausta namilla
Sitten hieman motivoinnista, eli palkkauksesta: koiralle tyypillisimmät mieluiset ja motivoivat palkinnot ovat ruokapalkinnot tai lelupalkinnot (leikkihetki lempilelun kanssa). Etenkin pennuilla eniten motivoiva asia voi vaihtuakin moneen kertaan, joskus ruoka kiinnostaa eniten, toisinaan taas joku ihana lelu. Jonna kehottikin ottamaan koulutuskerroille mukaan paitsi koiran herkkuruokaa, myös useamman lelun, jotta voi hieman tilanteen mukaan kokeille, mikä omaa koiraa sillä kerralla motivoi eniten.
Hyvä testi siihen, mistä koira on eniten kiinnostunut, on seuraavanlainen: ota koiran nameja taskuun ja mene koiran kanssa häiriöttämälle paikalle, jossa se saa olla irti (ulkona tai sisällä). Anna koiralle nami taskusta, ja muutu sen jälkeen ihan passiiviseksi, ja laske samalla mielessä viiteen. Sen jälkeen anna koiralle taskusta uusi nami, ja taas muutu heti perään passiiviseksi ja laske viiteen. Toista viisi kertaa, sen jälkeen muutu passiiviseksi ja laske mielessäsi niin kauan, kuin koiran mielenkiinto pysyy yllä. Siis laske niin kauan, kun se odottaa uutta namia ja lopeta siihen, kun koira luovuttaa, kyllästyy, ja alkaa puuhata jotain omiaan. Tee sama koe myöhemmin lelun kanssa (leikkihetki + lelu taskuun ja laske viiteen) ja laske taas viiden kerran jälkeen, kauanko koira jaksaa odottaa uutta leikkihetkeä ennenkuin luovuttaa. Kumpaa tahansa se jaksaakin odottaa kauemmin, se sitä motivoi enemmän.
Tunnilla oli puhetta myös saalisketjusta: siinä on seuraavat osat: jahti - kiinnikäynti (tappo) - saaliinkanto. Jalostuksen vuoksi koirilla vaihtelee se, mistä osasta saalisketjua ne nauttivat eniten. Esimerkiksi vinttikoirat nauttivat eniten jahdista, terrierit taas kiinnikäynnistä (tai ravistelusta) ja alkukantaiset sudet puolestaan nauttivat eniten saaliinkannosta. Saalistuksen viettitaso on korkeimmillaan yleensä jahdin aikana, ja laskee kohti saaliinkantoa. On hyvä pohtia, mistä osasta saalisketjua oma koira nauttii eniten; onko sen mielestä parasta vain juosta lelun perässä, nauttiiko se "vetoleikeistä" joissa jäljitellään tuota saaliin ravistelua, vai onko se tyytyväisimmillään saadessaan rauhassa kantaa "saalistaan" eli leluaan ilman että kukaan yrittää ottaa sitä siltä pois. Tämän kun tiedostaa, voi koittaa leikkiä oman koiransa kanssa juuri sillä tavalla, mikä sitä miellyttää eniten.
Saalisketju: jahti (keppi heiluu edessä)
Saalisketju: kiinnikäynti
Saalisketju: saaliinkanto
Tunnilla puhuttiin myös palkkauksen oikea-aikaisuuden tärkeydestä (tässä saattaa joskus olla naksuttimesta hyötyä, etenkin nopeiden tehtävien kanssa). Lisäksi puhuttiin siitä, miten pakotteen avulla ei koskaan opeteta uutta, vaan sitä voi käyttää vain siinä tapauksessa, että koira jo osaa vaaditun asian, mutta muuten vain jumpittelee ja on tottelematon.
"Odota" -käskyn harjoittelua
(Hupin pitää pysyä istumassa kun minä kierrän kävelemällä sen ympäri)
Joskus sujuu, ja toisinaan sitten taas ei :D
Loppuun Jonna vielä korosti, että kursseille tullaan myös pitämään hauskaa ja nauramaan valloittaville karvakavereillemme, eikä asioita tarvitse ottaa niin haudanvakavasti. :) Innolla jo odotan ensimmäistä koirien kanssa tehtävää harjoituskertaa!
Lopuksi Hupin omaa kivaa: havupuun oksien tavoittelua :D